HTML

Nyest befogás csapda kihelyezéssel. Nyest védelem

Nyest fogás, nyest befogás, nyest elleni védekezés.

Friss topikok

Nyest a csapdában. Nyestcsapda

2013.01.17. 22:04 Kártevőirtó


Ez a kis gonosztevő nyest egy óbudai társasház udvarában esett a nyestfogó csapdába. A tetőtér szigetelését rongálta hónapokon át, dübörgésével az őrületbe kergette a felső szinten lakókat. A felállított nyestketrec 1 hét alatt eredményes volt. Nem nyugodott le a csapdában sem, folyamatosan sivalkodott.
Nyestcsapda (ipari kivitelű nyestfogó) rendelés itt: www.agrohydro.hu

Szólj hozzá!

Címkék: video nyest hangja nyestcsapda nyestfogó nyestfogó csapda

Nyest az autó motorházteteje alatt (videó)

2013.01.15. 11:48 Kártevőirtó

 

A nyest folyamatosan látogatta az udvaron parkoló suzuki sx4-et.
Egy autó alá, és a motortérbe helyezett kamera rögzítette az állat ténykedését.
Nyestriasztó spray és ultrahangos riasztó nem vált be.
A legjobb nyestfogó csapdát megrendelheti a nyestcsapda.hu címen.

Szólj hozzá!

Címkék: nyest nyestcsapda nyestfogó nyestrágás nyestkár nyest ellen nyest az autóban nyest a motortérben

Nyest kártétele 2. Nyestkár az autóban.

2013.01.11. 18:33 Kártevőirtó

A TV2 új riportjában ismét nyestkár -t mutat be. Az autókban óriási károkat tud tenni, az autószerelő szerint korszerű járművekben akár milliós kárt is okozhat. Motorháztető szigetelését, műanyag alkatrészeket, kábeleket rágja. Egyetlen hatékony módszer: az élvefogó nyestcsapda segítségével történő befogás, területről való eltávolítás.
Minőségi nyestcsapda, megrendelhető!

Szólj hozzá!

Címkék: nyestcsapda nyestkár nyest ellen nyest károkozása nyest károkozás nyest rágás

Macskacsapda

2013.01.10. 15:15 Kártevőirtó

Gyakran előfordul, hogy macskát fog a kihelyezett nyestcsapda. Ezen kívül nem ritkán keresnek meg ügyfeleink, kifejezetten macska befogására alkalmas csapda igényével. Kóbor állatok begyűjtéséhez, állatmenhelyre valós elszállításhoz elengedhetetlen a jó minőségű befogó csapda. Nyújtott aktív csapdahossz jellemzi a kifejezetten macskafogás céljára gyártott csapdáinkat. Macskacsapda további infó:

Szólj hozzá!

Címkék: macskacsapda cicacsapda macska befogás cica csapdázás kóbor macska csapda macskafogó csapda macska ellen ketrec macska riasztás macska elfogás

Nyest szétrágja az autót... Nyestkár.

2013.01.02. 19:37 Kártevőirtó

A TV2 "nyestrágás" riportjában egy autó tulajdonosa nyilatkozik, akinek autójában több százezres kárt csináltak a nyestek. Előszeretettel rágja és kaparja az autók motorháztetejének belső burkolatát, belerág az indító és elektromos kábelekbe.
Nyest elleni élvefogó csapdánkkal eltávolíthatja őket a környezetéből.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: nyest nyestcsapda nyestrágás nyest kártétele nyestkár

Rossz minőségű nyestcsapda

2012.11.01. 11:54 Kártevőirtó

Az utóbbi időben piacra került gyenge minőségű élvefogó ketrecekről ejtsünk néhány szót: ezek működőképes eszközök, kitűnően alkalmasak például macska befogására. Megjelenése hasonló a rendes nyestcsapdához, azonban anyagminősége csapnivaló, a ketrec drótjai vékonyak, a hegesztés gyenge. Pontosan nyest befogásra nem alkalmasak, ugyanis nem tartják benn a vad és szabadulni igyekvő kisragadozót. A nyest ugyanis harapja, feszegeti a rácsozatot. Az eredmény a képen látszik: tönkretett nyestcsapda, szabadult nyest. Az igazán nagy probléma az, hogy mivel a nyest intelligens állat, ezért egy ilyen próbálkozás után kerülheti a ketrecet... Hiába helyezünk ki második próbálkozásra jó minőségű ipari kivitelű élvefogót, a nyest attól óvakodni fog, jó ideig elmaradhat a befogás. Ilyenkor csak kitartó trükközéssel (pl nyestfogó álcázása) érhetünk el eredményt. Ezért kerüljük el a ránézésre is gyenge kivitelű, olcsó élvefogó beszerzését. Nyest elleni ipari kivitelű élvefogó megrendelhető!
Ha a piac abszolút csúcsminőségű csapdáját szeretné megvásárolni nyest ellen,
 javasoljuk a nyestfogó szupercella vásárlását. Igazi célszerszám, kompromisszumok nélkül.

Szólj hozzá!

Címkék: nyest ketrec nyestcsapda nyestfogó élvefogó

Nyestcsapda kihelyezés, nyest befogás

2011.01.31. 16:22 Kártevőirtó

A nyest elleni védekezés célravezető módja a csapdával történő befogás. Zárt padlástereken, illetve udvarokon a nyest nyomait, csapáit, búvóhelyeit, ürülékét kell felkutatni, majd kihelyezni élvebefogó nyestcsapdát. A csapdát célszerű álcázni a gyors befogás érdekében. A nyestfogó csapda egyszerű mechanikus elven működik, csalétek alkalmazásával egyszerűen be kell csalogatni a nyestet, majd mikor az hozzáér a kioldó pedálhoz, a csapda rabul ejti. Ilyenkor a gazfickóval nincs más teendő, mint lakott területtől távol szabadon engedni.

Nyestcsapda kihelyezést,telepítést rendelhet.

4 komment

Címkék: nyest csapda nyestcsapda befogás

Budafoki nyest a csapdában. Nyest hangja.

2011.01.31. 11:17 Kártevőirtó


A nyest befogás helye: padlástér (Budapest, 22.kerület). Csalétek: szilvalekvár.
A videón jól hallható a nyest ideges morgása és jellegzetes kerregő sikolya. Ezt a hangot a nyestek az ellenfelek megfélelemlítésére használják. A félelmetes hangra a macskák általában fejvesztve menekülnek, de az emberekben is megáll az ütő egy pillanatra, főleg aki először hallja. Nyestcsapda és kiszállítás Pest megyében!
 

Szólj hozzá!

Címkék: nyest nyestcsapda befogás

Nyest mozgása. Nyest a házon és az autón.

2010.11.20. 18:33 Kártevőirtó

Sikeres csapdázás után, ügyfelünk küldte ezeket a felvételeket: a nyest korábbi garázdálkodását rögzítették a családi ház biztonsági kamerái. Figyelemre méltó ahogy a függőleges falon is felmászik. Az autón való szánkázást szintén megörökítette a felvétel. A fő bosszúságot általában nem is a motortér szigetelésének lerágásával, esetleg elektromos vezetékek átharapásával okozza: gyakran összekarcolja az autó fényezését.

Nyestcsapda telepítés, házhozszállítás Pest megyében!
 

Szólj hozzá!

Címkék: kamera auto nyest falon nyestcsapda

Nyest befogás a város közepén

2010.11.07. 15:18 Kártevőirtó

Újpestről jeleztek nyest aktivitást a napokban, amiben semmi meglepő nincs.

Az viszont már kevésbé általános (és ezért megér egy blog bejegyzést) hogy a jelzés helye az Árpád út közepén lévő panelház, mely Újpest Központtól és a metróállomástól néhány méterre van. A ketreccsapda a háztömb udvarában került kihelyezésre, a csapda csapódása és egyben a nyest befogása a második éjszaka történt. 

A csapdában kihelyezett csalétek:  tyúktojás, házi tepertő.

 

Az állat szabadítása lakott területtől távol, Újlengyel külterületén történt, rövid vágta után eltűnt az erdőben. Reméljük megfelelő élőhelyet talál magának.

Nyestcsapda rendelése: agrohydro.hu

Szólj hozzá!

Címkék: nyest csapda nyestcsapda

Kőbányán befogott nyest. Hatástalan nyestriasztók...

2010.10.26. 17:51 Kártevőirtó

 

 

 

 

 

 

 
A fenti képen látható nyest egy kőbányai ikerház padlásán került befogásra. A lakó minden hatásosnak gondolt nyestriasztó eszközt bevetett már: kutyaürüléket vitt a padlásra, gázolajos rongyokat helyezett ki, naftalin golyókat szórt szét. A padlásra helyezett kisrádió kihelyezését követően (a tulaj egy román adót hangolt be - Radio Brasov) közel egy hétig csend volt, majd nyestkoma ismént jelentkezett és nem is tágított a padlásról. Ultrahangos nyestriasztó kétfajta is volt fenn, a legkevésbé sem zavarta őkelmét, a riasztók mellé ürített folyamatosan. Az általunk telepített nyestfogó ketrec három napig sima etetőhelyként funkcionált, majd az élesített csapda egy hétvége alatt eredményes volt. Nyestfogás, nyestketrec, ipari nyestcsapda telepítés rendelhető!

Szólj hozzá!

Címkék: nyest ipari nyestcsapda nyestketrec nyestfogás

Egy nyestcsapda, benne két nyest.

2010.09.20. 21:21 Kártevőirtó

Izgalmas telefont kaptunk néhány napja, a nyestek ellen kihelyezett csapda kettős fogással csapódott. Ezt bizony megnéztük magunknak, és dokumentáltuk a két kis kölyök nyest szabadulását is. A befogás helye: Budapest 2. kerület Páfrány út, családi ház padlása. 

A csalétek, mely a csapdában duplán eredményesnek bizonyult: bacon szalonna.

 

 

 

 

 

 

 

 

Szabadulásra vár a két kölyök nyest. Bezártságot jól viselték, a csapdában felkínált vizet szivesen fogyasztották. 

Nyestcsapda rendelés, Pest megyében házhozszállítva.

Szólj hozzá!

Címkék: nyest csapda nyestcsapda nyestek

Nyest szabadítás

2010.09.20. 08:12 Kártevőirtó

A két befogott nyestkölyköt az ország közepén, a pusztavacsi jeltorony közelében engedtük ki a nyestcsapda fogságából, az erdős részen remélhetően új életet kezdenek.

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 


Visszanéz, morog egy picit, majd eltűnik a fák közt.
Nyestcsapda házhozszállítva Pest megyében.

Szólj hozzá!

Címkék: nyest nyestcsapda

A befogott nyest nem veszélytelen!

2010.09.17. 20:05 Kártevőirtó


A nyestcsapda fogságába esett kisragadozó veszélyes lehet a ketrecben.
Soha ne nyúljunk be a rácsozat közé, ne ingereljük az állatot. A nyest nem házikedvenc, akkor sem próbáljuk simogatni, ha éppen nyugodtnak tűnik. Zárt állapotában a nyestfogó ketrec a két végén fogva biztonsággal szállítható. A csapdát ha meg kell dönteni (például szűk padlásfeljáróban való mozgatáskor), érdemes lekötni az ajtókat, így megakadályozhatjuk a csapdaajtó nyitódását.
Autóban történő szállításkor takarjuk le egy pokróccal a nyestcsapdát, ezzel minimálisra csökkentjük az állatot érő stresszhatást.
Ipari nyestfogó ketrec Budapesten és Pest megyében, házhozszállítva rendelhető!

Szólj hozzá!

Címkék: nyest nyestcsapda nyestek nyestfogó

Nyest helyett macska a csapdában

2010.09.16. 09:50 Kártevőirtó

Időnként előfordul hogy macskát fog a nyest ellen kihelyezett csapda. A kültérre, udvarokba telepített nyestcsapda esetében ez különösen gyakori. Tojás és gyümölcs csalétek esetében ritka a macska fogás, a nyershús és egyéb csalétek használatánál (mely a macska számára is vonzó) gyakori.
Ha házi kedvencet fog a nyestcsapda, egy mozdulattal szabadítható a cicus: fizikai bántódása nem esik az állatnak. A kóbor, beteg macskákat állatmenhelyekre javasoljuk elszállítani. A stabil ketreccsapda tökéletesen alkalmas a macska, nyest és egyéb kisállatok szállítására is. A csapda kialakítása olyan, hogy zárt állapotban a harapás veszélye nélkül szállítható fogságba jutott kisállat. Mindig gondoskodjuk róla hogy táplálék és víz rendelkezésre álljon a ketrec fogságában tartott állatnak. Szállítás közben takarjuk le a ketrecet egy sötét zsákkal vagy ruhadarabbal. Az állatot így kevésbé tesszük stresszes hatásoknak, a szabadításig.

Macska és nyest ellen csapdát rendelhet!

2 komment

Címkék: macska nyest csapda nyestcsapda ketreccsapda

Hajszálpontos gödöllői nyest

2010.09.15. 19:09 Kártevőirtó

Egy gödöllői megkeresést kaptunk, családi ház padlásán garázdálkodik a nyest. A vastag kőzetgyapot szigetelést szanaszét túrja a padláson, továbbá egy cserepet minden nap lelök a tetőről. A telefonáló hölgy azt állította, hogy a gazfickó minden nap pontosan ugyanabban az időben érkezik a ház padlására. Ezt biztosan tudja, mert a kerti mozgásérzékelő egy csengőre kötve jelzi a nyest vagy egyéb behatoló áthaladását az udvar területén. Az a jelzés pedig minden nap hajnalban, szinte percre pontosan érkezik. A család egy ideje a nyestre ébred. Kíváncsiak voltunk a dologra, ezért a nyestcsapda kiszállítást hajnalok hajnalára beszéltük meg. Egy jó felvételt szerettünk volna készíteni a nyest hazatéréséről, azért ketten mentünk gödöllőre. Egyikünk a padláson, a nyest fészkénél várta a hazatérő állatot, addig másikunk a teraszról próbálta lefilmezni a padlásra igyekvő nyestet. A hölgy igazat mondott, tényleg pontosan érkezett az állat. A felvétel viszont nem sikerült túl fényesen:


A nyest észrevette hogy a padláson vagyuk, ezért kereket oldott a tetőn át. Ettől függetlenül mi azért telepítettük a csapdát. A padláson rengeteg tojáshéjat találtunk, ezért tojás és gyümölcs csalétekkel élesítettük a ketreccsapdát. A csapda csak két hét alatt volt eredményes, ekkor sikerült befogni a ravasz kis jószágot. Az általunk elsőként felkínált tojást nem volt hajlandó elfogadni, a csapda közelébe sem ment. Tíz nap után a tulaj csirkemájat tett a ketrecbe, ez vezetett a nyest befogásához két nap múlva. Domonyvölgy erdőségében szabadították a nyestet.
Nyestcsapda telepítés Pest megyében megrendelhető!
 

Szólj hozzá!

Címkék: nyest nyestcsapda padláson

Nyest bejutása a padlásra

2010.09.10. 09:09 Kártevőirtó

Nyest van a padláson. Legtöbbször azonban nem tudja a lakó, hogyan került oda. A házhoz épített melléképület, garázs, terasz alacsonyabb magasságáról kiindulva a csatlakozásnál könnyedén ugrik a házra.
Tipikus ilyen feljutási pont még a tetőre lógó faág, melyen keresztül eléri a háztetőt. Az esőcsatorna valóságos autópályaként szolgál neki, könnyedén körbejárja a házat és a tetőt. Bádogozási hiba, lecsúszott cserép, kúpcserép hiánya azonnali bejutási pont a nyest éles szemének. Nem is gondolná, de ezen hasadékok a darazsak fészkelésének is utat adnak...


Íves cserepezésnél még erre sincs szüksége a nyestnek. A képen látható módon, az utolsó cserépsornál visszabújik. A nyest hajlékony teste, rugalmas gerince lehetővé teszi az ilyen mutatványokat is. A padlásról  kifelé igyekvő nyest esetén ugyanez a mozzanatsor játszódik le. Látszólag hézagmentes a tetőszerkezet, a nyest azonban mégis a padláson hancúrozik, rongálja a szigetelést.

Nyest elleni ipari csapda rendelése!
 

Szólj hozzá!

Címkék: nyest nyestcsapda

Nyest a csapdában. Másodszorra sikerült...

2010.09.01. 16:58 Kártevőirtó

Veresegyházra kértek nyestcsapda telepítést. A második napon kaptunk telefont, a csapda sikertelenségéről értesített minket megrendelőnk. A nyest "elcsente" a csalétekként kihelyezett tyúktojást, ügyesen átlépdelte a taposólemezt, mindössze ürülékét hagyta a csapdában. Javaslatunkra egy igen éles beállítással próbálkozott másodszorra, továbbá csirke belsőséggel lett csalizva a kültéren felállított nyestcsapda. További két nap kellett a sikeres fogásig, éjjel kettőkor éles sikongatásra ébredtek a ház lakói. Az élelmes nyest reggelre befalta a csirke belsőséget, és egykedvűen csücsült a csapdában. Megrendelőnk a "Fóti Somlyó  Természetvédelmi Terület" erdejében engedte szabadon a befogott nyestet. Sikeres új életet kívánunk neki!
Nyestcsapda telepítés Pest megyében rendelhető!

Szólj hozzá!

Címkék: nyest nyestcsapda nyest befogás

Görény befogása. Görénycsapda

2010.06.10. 20:57 Kártevőirtó

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyest ellen telepített élvefogó csapda fogságába gyakran esik görény. A görény is menyétféle, a nyestnél kisebb ragadozó. Kizárólag kültéren, udvaron telepített nyestcsapdákban találkoztunk vele, a nyesttel ellentétben nem dorbézol padlásokon. Kevésbé urbanizálódott, tanyákon és falvakban gyakori, a baromfiudvar réme, ahogyan a róka is.
Városokban kizárólag peremkerületekben fordul elő. Görény befogás esetén az eljárás a nyest fogáshoz hasonló: lakatlan területen kell szabadítani az állatot.
Hatékony, ipari kivitelű görénycsapda megrendelhető!

Szólj hozzá!

Címkék: görény nyestcsapda görénycsapda befogása

Kistarcsai nyest

2010.06.08. 12:05 Kártevőirtó

Ez a nyest egy kistarcsai udvarban került befogásra. Hosszú ideje lopkodta a tojásokat a baromfi alól, több fiatal macskákat elpusztított a környéken. Három különféle ultrahangos nyestriasztó készülékkel próbálkozott a tulaj, természetesen sikertelenül. A nyestfogó kihelyezésétől gyors eredményt vártunk, a hely kedvezőnek tűnt a nyest csapdázására.
Az először csaléteknek felkínált tyúktojással azonban nem volt hajlandó foglalkozni, többször is megpiszkálta a nyestfogó ketrecet, de nem ment bele. Az álcázott nyestketrec, továbbá sonka+lekvár csalétek azonban megtette hatását, eredmény a képen látható.
Ipari kivitelű nyestfogó csapdát rendelhet:

Szólj hozzá!

Címkék: nyest ketrec nyestfogó nyestketrec

Nyestek kártétele a padláson

2010.06.07. 14:04 Kártevőirtó
A képet egy biatorbágyi ház padlásán készítettük, ahol a nyestek teljesen tönkretették az üveggyapot szigetelést. A lakók korábban kisrádióval próbálkoztak, eredménytelenül.
A házra lógó ágak eltávolítása sem oldotta meg a helyzetet, a nyest kitartóan rongálta a padlás szigetelését. Érdekesség, hogy a padláson telepített nyestfogó ketrec 1 hét alatt sem volt eredményes. Aztán az udvarra, házfal mellé telepítve két nap alatt sikeres volt.
A szabadítás Sóskút-patak völgyében történt, lakatlan területen.
Ipari nyestcsapda, nyestfogó ketrec megrendelhető!

Szólj hozzá!

Címkék: nyest nyestcsapda nyestek nyestfogó

Hatástalan módszerek..! Nyest riasztás, ultrahangos nyestriasztó, nyestriasztó spray

2010.06.01. 10:42 Kártevőirtó

A nyest elleni védekezés első próbálkozásaként az emberek többsége nyestriasztó spray-t vásárol, melyek ára borsos és rövid távoltartást lehet elérni velük. Padlásokon, udvarokon, nagyobb tereken teljesen hatástalanok, gépkocsik motorterének nyest elleni védelmére időlegesen alkalmasak, azonban a riasztószeres kezelést hetente ismételni szükséges.

Óvakodjunk a nyest elleni ultrahangos riasztóktól, melyek hangja az emberi fül számára is hallható, a nyestek azonban nem foglalkoznak vele. Az ultrahangos nyestriasztó teljesen hatástalan: ezek az univerzális ultrahangos készülékek leírásukban biztos védelmet igérnek nyest, kutya, macska, nyúl, róka továbbá rovarok (!), pókok és kullancsok ellen is.  Nagyon jól hangzik, a gyakorlat azonban nem igazolja a hangzatos igéreteket. Hatósági vizsgálatok alátámasztják a negatív tapasztalatokat: "az ultrahangos riasztók hatása nem bizonyított...". A 2010-es OEK kiadvány, ("Tájékoztató az engedélyezett irtószerekről és az egészségügyi kártevők elleni védekezés szakmai irányelveiről") sem fogalmaz másként:
"A hang kibocsátásával működő készülékek bármely egészségügyi kártevő távoltartására és/vagy elriasztására alkalmatlanok."
A különböző internetes boltok a vásárlók 90%-ánál igérnek hatékony működést. Sajnos mindenki a szerencsétlen 10%-ba esik, akinél nem működik a készülék, reklamálni azonban lehetetlen...
Élvefogó ketreccsapdát rendelhet nyest ellen.

12 komment

Címkék: nyest riasztó riasztás spray ultrahangos nyestriasztó nyestfogó

Nyest kártétele

2010.05.15. 18:09 Kártevőirtó

A nyestről köztudott hogy elrágja az autók kábeleit, rongálja a padláson a szigetelést.
Azzal viszont csak falvakban szembesülnek az emberek, hogy a nyest előszeretettel dézsmál a tyúkudvar körül is. Szerencsés esetben csak a tojásokat lopkodja...
A képen látható maglódi tanyán azonban a tyúkokat sem kímélte. Tanyákon sokszor a róka, nyest, görény egymással verseng a védtelen aprójószágért. A felállított élvefogó nyestcsapdába bő tíz nap alatt ment bele az állat. A csapdában elkülönített galamb volt csak elég vonzó számára, tojásra nem ment rá. A nyest óvatoskodását, csapdától való idegenkedését  végül elnyomta a csapda alapos álcázása. Ezen felül az élő állat a legóvatosabb ragadozók, így a nyest vadászösztönét is felkelti.

Ipari nyestcsapda rendelhető!
 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: nyest nyestcsapda nyest kártétele nyest és a tyúkok nyást károkozása

Apró nyest kölyköket találtunk a terasz alatt.

2010.05.10. 17:42 Kártevőirtó

Tahitótfaluból kaptunk egy hívást: apró lábnyomok vezetnek be hétvégi házuk terasza alá, éjszaka fura zajokat és mocorgást hallanak, a kutya pedig őrjöngve ugatja a házat. Az elmondottak alapján patkányirtásra készültünk. A helyszínre érve a jelek alapján láttuk hogy ez bizony nem patkány, jól kivehető nyest lábnyomok vezettek a dobogós fa terasz alá. Lámpával bevilágítva a mélységben apró szőrgombócokat láttunk, kétséget kizáróan apró nyest kölyköket. Mivel a nyest mindig megközelíthetetlen zugokban hozza világra kicsinyeit, ritka pillanat amikor megpillanthatja valaki az apróságokat. Ezt megörökítendő, egy zseblámpára kamerás mobilt erősítettünk és bekúsztunk a keskeny résen át.

Az állatbarát ingatlan tulajdonossal egyetértésben nem háborgattuk a kis nyestek nyugalmát tovább, érintetlenül hagytuk őket. Kárt okozni valószínűleg nem tudnak, de sajnos elég valószínűtlen hogy megérik a felnőttkort, az ingatlan ugyanis külterületi nyaraló kerítés nélkül, a kis állatok védtelenek ott egy kóbor kutya vagy róka támadásával szemben. Nyestcsapda telepítést rendelhet Pest megyében!
 

Szólj hozzá!

Címkék: nyest lábnyomok lábnyoma nyestek

Nyestre utaló jelek, nyomok, hangok.

2010.04.28. 14:22 Kártevőirtó


A nyestek ürülék jellegzetesen görbült, nagyjából ceruzavastagságú, kb. 8 cm hosszúságú. A felhalmozott ürülék-kupacok mennyisége arányban van a terület látogatottságával, használtságával. A nyest, mint számos más vadállat, több búvóhelyet, váltva használ. A legtöbb ürülék az un. központi területén halmozódik fel, ahol a leggyakrabban pihen, rendszeresen táplálkozik, esetleg kölyköt nevel. Mozgáskörzetének, territóriumának határait viszonylag rendszeres távolságokban, többnyire kimagasló (pl. farönk, kő, lépcső), vagy feltűnő, a környezetétől elütő felületre helyezi (pl. járda, földön fekvő papírok), és vizeletével is jelöli. Ha tehát egy-két darab hullatékot találunk a lábtörlőn, a kertben vagy tetőtérben, akkor még semmi aggodalomra nincs ok, de érdemes azonnal eltakarítani, kellemetlen szagokkal felüljelölni, ha szeretnénk kedvét szegni a későbbi látogatásoktól. Az viszont már rossz jel, ha a nyest vizelet lecsorog a plafonról, az álmennyezetről, ha több, frissen is jelzett ürülék-kupac szaga tölti be otthonunkat.
A nyestek talplenyomata jellegzetes, a macskákkal, kutyákkal és rókákkal ellentétben lábnyomaikon öt ujj lenyomata látható. A gyakran használt útvonalaikon karomnyomok, kopások figyelhetők meg. A nyest nagyon változatos és esetenként -legalábbis az emberi fül és képzelet számára,- ijesztő hangokat tud adni. A magányosan kóborló állat akrobata, "ön-szórakozató" testgyakorlata során cincogó, nyafogó hangokat hallat, de minden képzeletet felülmúlhat a csoportosan kergetőző egyedek keltette hang-kavalkád. Ilyet tapasztalhatunk a júliusi-augusztusi nász idején a rivalizáló hímek és a párok kergetőzése során, a kísérteties nyávogásszerű, nyújtottabb hangok a macskákhoz hasonlítható. A májustól együtt kóborló család, azaz a kölykeivel portyázó nőstény cincog, morog, nyávog, kaffog és mindent elmozdít a helyéről, ugrálnak, karmolnak, vetődnek. Hol a játékos, hol az agresszív viselkedést kísérő hangok ezek. A lakossági bejelentések többsége éjjeli észlelésről számol be (22 és hajnali 3 óra között), a városlakó nyestek azonban gyakran reggel, sőt a nappali órákban is aktívak.

Nyest csapda kihelyezése megrendelhető!

Szólj hozzá!

Címkék: hang nyest ürülék nyomai talplenyomat

süti beállítások módosítása