HTML

Nyest befogás csapda kihelyezéssel. Nyest védelem

Nyest fogás, nyest befogás, nyest elleni védekezés.

Friss topikok

Nyestre utaló jelek, nyomok, hangok.

2010.04.28. 14:22 Kártevőirtó


A nyestek ürülék jellegzetesen görbült, nagyjából ceruzavastagságú, kb. 8 cm hosszúságú. A felhalmozott ürülék-kupacok mennyisége arányban van a terület látogatottságával, használtságával. A nyest, mint számos más vadállat, több búvóhelyet, váltva használ. A legtöbb ürülék az un. központi területén halmozódik fel, ahol a leggyakrabban pihen, rendszeresen táplálkozik, esetleg kölyköt nevel. Mozgáskörzetének, territóriumának határait viszonylag rendszeres távolságokban, többnyire kimagasló (pl. farönk, kő, lépcső), vagy feltűnő, a környezetétől elütő felületre helyezi (pl. járda, földön fekvő papírok), és vizeletével is jelöli. Ha tehát egy-két darab hullatékot találunk a lábtörlőn, a kertben vagy tetőtérben, akkor még semmi aggodalomra nincs ok, de érdemes azonnal eltakarítani, kellemetlen szagokkal felüljelölni, ha szeretnénk kedvét szegni a későbbi látogatásoktól. Az viszont már rossz jel, ha a nyest vizelet lecsorog a plafonról, az álmennyezetről, ha több, frissen is jelzett ürülék-kupac szaga tölti be otthonunkat.
A nyestek talplenyomata jellegzetes, a macskákkal, kutyákkal és rókákkal ellentétben lábnyomaikon öt ujj lenyomata látható. A gyakran használt útvonalaikon karomnyomok, kopások figyelhetők meg. A nyest nagyon változatos és esetenként -legalábbis az emberi fül és képzelet számára,- ijesztő hangokat tud adni. A magányosan kóborló állat akrobata, "ön-szórakozató" testgyakorlata során cincogó, nyafogó hangokat hallat, de minden képzeletet felülmúlhat a csoportosan kergetőző egyedek keltette hang-kavalkád. Ilyet tapasztalhatunk a júliusi-augusztusi nász idején a rivalizáló hímek és a párok kergetőzése során, a kísérteties nyávogásszerű, nyújtottabb hangok a macskákhoz hasonlítható. A májustól együtt kóborló család, azaz a kölykeivel portyázó nőstény cincog, morog, nyávog, kaffog és mindent elmozdít a helyéről, ugrálnak, karmolnak, vetődnek. Hol a játékos, hol az agresszív viselkedést kísérő hangok ezek. A lakossági bejelentések többsége éjjeli észlelésről számol be (22 és hajnali 3 óra között), a városlakó nyestek azonban gyakran reggel, sőt a nappali órákban is aktívak.

Nyest csapda kihelyezése megrendelhető!

Szólj hozzá!

Címkék: hang nyest ürülék nyomai talplenyomat

A bejegyzés trackback címe:

https://nyestcsapda.blog.hu/api/trackback/id/tr521191168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.